
RECEPTY: Mořské řasy jsou chutné a zdravé!
26. leden 2011Co si představíte, když se řekne mořská řasa? Zapomeňte na nevzhlednou a poněkud páchnoucí rostlinu, kterou jste zahlédli na dovolené u moře. Mořské řasy jsou také vyhledávanou pochoutkou plnou vitamínů! Nevíte, co z nich uvařit? Pro začátek vyzkoušejte naše recepty!
Mořské řasy: Vitamíny a vláknina
Proč mořské řasy vlastně v kuchyni používat? Důvodů je hned několik. Především jsou zdrojem vitamínů (A, B a C), minerálů (jód, zinek, železo, vápník) a vlákniny, která nám tak často chybí. Řasy také působí jako přírodní antioxidanty.
Již dávnou jsou pryč doby, kdy jste mořské řasy museli složitě shánět. Dnes je běžně nakoupíte v prodejnách zdravé výživy. V obchodě pravděpodobně narazíte na různé druhy mořských řas, z nichž každá má jiné vlastnosti. Řasa Nori snižuje krevní tlak, Wakame čistí krev a v řase Kombu zase najdete velké množství jódu a vápníku.
Mořské řasy mají v kuchyni široké využití. Použít je můžete v polévkách, salátech i v řadě hlavních jídel. Pro začátek vyzkoušejte tradiční japonskou polévku Miso s mořskou řasou Laver nebo salát s mořskou řasou.
Polévka Miso s mořskou řasou
Ingredience: Mrkev, petržel, kousek celeru, jarní cibulka s natí, řapíkatý celer, půlka avokáda, olivový olej, lžíce řasy Laver, lžička pasty miso, ¼ l vody.
Postup: mořskou řasu roztříhejte na malé kousky, vložte do větší nádoby a zalijte studenou vodou. Kořenovou zeleninu očistěte a rozmixujte s avokádem a olivovým olejem. Směs nalijte do nádoby k mořské řase, přidejte pastu miso a promíchejte. Cibulku a řapíkatý celer nasekejte najemno a také přidejte do nádoby. Zalijte teplou vodou, promíchejte a podávejte.
Salát s mořskou řasou
Ingredience: 400 g rýžových těstovin, mrkev, celer, pórek, mořské řasy hijiki, sůl, ocet, limetka, olivový olej.
Postup: Těstoviny uvařte a nechte je vychladnout. Mořské řasy namočte na 20 minut do vody a pak je asi 15 minut povařte v osolené vodě. Uvařené řasy pokrájejte na menší kousky. Nastrouhejte mrkev a celer a zeleninu, spařte je vroucí vodou, po 2 minutách zeleninu sceďte a zakápněte limetkovou šťávou. Zeleninu dejte do misky, přidejte řasy, těstoviny a vše promíchejte. Dochuťte octem, limetkou a olivovým olejem.
Foto: Zdroj Wikipedie
Reklama[Nahoru ↑]
Hodnocení
2.33 hvězdiček / Hodnoceno: 3x