verze pro tisk

Strava v těhotenství

9. červenec 2013

Každá nastávající maminka se zajímá o to, jak se v těhotenství správně stravovat. Vyvážený jídelníček je pro správný vývoj miminka velice důležitý. Nevhodná strava může být i příčinou rizikového těhotenství. Jaké potraviny do něho tedy zařadit? Jakým pochoutkám a nápojům se v těhotenství raději vyhnout?

Strava v těhotenstvíStrava v těhotenství

(Ne)jíst za dva

O stravě v těhotenství se traduje, že maminka si má dopřávat, protože teď jí za dva. Samozřejmě si jídlo neopírejte, tělo si samo řekne, kolik potřebuje. Ale není vhodné se přecpávat, neboť pak hrozí velký nárůst tělesné hmotnosti. S tím jsou spojené i další možné problémy – těhotenská cukrovka, větší dítě a tím i obtížnější porod a další. Vhodné je jídlo rozdělit na 5-6 porcí za den. Pokud se vám dělá špatně, jakmile nemáte něco v ústech, zkoušejte plátky zeleniny, větrové bonbony apod.

Co v těhotenství smím?

Většina nastávajících maminek čerpá informace o stravování v těhotenství od svého lékaře nebo od zkušenějších kamarádek. Někdo vám řekne, že určitou potravinu nesmíte, další zase, že trocha neškodí. Obvykle ale od svého lékaře uslyšíte, že můžete cokoli, jen v rozumném množství. Můžete i dát i šálek slabé kávy za den, pokud jste na ní zvyklá. Nemusíte se obávat, pokud sníte kousek nivy či hermelínu.

Hlavně pestře

Strava v těhotenství by měla být hlavně pestrá a vyvážená. V jídelníčku tedy musí být zastoupeny všechny základní živiny a minerály. Budoucí maminka by měla zvýšit přísun zejména kyseliny listové, která je naprostým základem pro správný vývoj děťátka. Dále je nutné tělo obohatit o vitamíny B,C (ovoce, zelenina), jod (sůl, ryby), hořčík (luštěniny, obilniny), železo (vnitřnosti, žloutek) a vápník (mléko, mléčné výrobky, ořechy, mák).

Čemu se v těhotenství vyhnout

V těhotenství je důležité dávat si pozor při používání bylinek. Některé totiž mohou způsobovat stahy dělohy a vyvolat předčasný porod. Pak díky těmto problémům můžete zůstat na neschopence s rizikovým těhotenství. Vyhnout byste se měli:

  • hřebíčku
  • skořici
  • zázvoru
  • lékořici
  • eukalyptu
  • tymiánu
  • majoránce
  • sedmikrásce
  • šalvěji

Dále se doporučuje vynechat syrové maso, měkké sýry a produkty z nepasterizovaného mléka. Nevhodné jsou i různé masové konzervy. Obecně byste se měla vyhýbat smaženým pokrmům, kořeněným a kyselým jídlům, zelenému čaji a kofeinu.

Reklama

[Nahoru ↑]


Hodnocení

Zatím nikdo nehodnotil


Čtěte také...

Zeleninové těstoviny: Dietní strava pro štíhlou postavu

Zeleninové těstoviny: Dietní strava pro štíhlou postavu

Složení jídelníčku hraje významnou roli při tvarování vaší postavy. Pakliže máte nějaké to kilo navíc a trápí vás faldíky, je vhodné se zaměřit na stravu. Vynechat tučné potraviny a zařadit do jídelníčku více zeleniny a ovoce. Pro štíhlost a krásu nyní využijte také nové dietní zeleninové těstoviny …

Vitamín C: Nezbytný k životu

Vitamín C: Nezbytný k životu

Vitamín C čili kyselina askorbová je jednou z nejdůležitějších živin, které nezbytně potřebujeme k životu a udržení zdraví. Lidský organismus si vitamín C nedokáže sám vyrobit, proto je nutné jím naše tělo pravidelně zásobovat.


Vitamín A: Pro dobrý zrak a proti nádorům

Vitamín A: Pro dobrý zrak a proti nádorům

Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak za šera a správné rozeznávání barev, podporuje růst a správný vývoj buněk sliznic, kostí a krvetvorby, ovlivňuje kvalitu a funkčnost sliznic či brání rozvoji některých nádorů. Naše tělo potřebuje jeho pravidelný přísun, protože vitamín A se spaluje při sledování …

Proteinová dieta: Pomáhá zhubnout?

Proteinová dieta: Pomáhá zhubnout?

Ženy i muži, kteří se rozhodnou dělat něco s nadbytečnými kily, které trápí jejich tělo, mají dnes nepřeberné množství možností. Existuje celá řada dietních programů, které vždy hlásají, že právě ony jsou ty zaručeně pravé. Člověk se v tom pak jen těžko orientuje. Jednou z variant je takzvaná protei…