
Rakytník řešetlákový: Vitamínová bomba
24. leden 2011Kdo by řekl, že malé oranžové bobulky, které uzrávají na trnitém keři, v sobě mají tolik vitamínů, jako málokteré ovoce? Ne nadarmo se rakytníku přezdívá citrón severu. Jaké vitamíny obsahuje? Jak ho využít nejen v kuchyni?
Rakytník je poslední dobou hitem. Prodává se podobě zavařenin, olejíčku nebo jen tak sušený. Moderní civilizace prostě zase objevila něco, co východní národy (rakytník je původně ze střední Asie) znají po staletí. Rakytník využívali pro jeho léčivé účinky například Tibeťané, kteří s ním léčili plicní nebo zažívací potíže. Do Evropy se rakytník dostal až v 19. století.
Rakytník je vitamínová bomba
Rakytník si vysloužil označení „citrón severu“. Důvody jsou dva. Za prvé, rakytníku svědčí mírné až studené klima (proto ho bez problému můžeme pěstovat také v České republice). Za druhé, rakytník je opravdu plný vitamínů. Posuďte sami.
Rakytník obsahuje:
Léčivé účinky rakytníku
Rakytník blahodárně působí na náš organismus. Posiluje imunitu, pomáhá při astma nebo žaludečních potíží a zlepšuje zrak. Kromě toho pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá i při depresích.
Rakytníková marmeláda
Ingredience: 1 kg plodů rakytníku, 700 – 800 g cukru, voda.
Postup: Plody rakytníku vložte do hrnce, přidejte vodu a povařte. Postupně přidávejte cukr a vařte, dokud směs nebude dostatečně hustá. Marmeládou naplňte sklenice. Uzavřete je a otočte dnem vzhůru. Nechte zavařeninu vychladnout. Používejte ji jako běžnou marmeládu.
Rakytník můžeme užívat i zevně (např. v podobě olejíčku). V tomto případě pomáhá léčit ekzém nebo lupénku. Olejíčkem se doporučuje také potírat různé odřeniny nebo štípance.
Reklama[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x