
Strava v těhotenství
9. červenec 2013Každá nastávající maminka se zajímá o to, jak se v těhotenství správně stravovat. Vyvážený jídelníček je pro správný vývoj miminka velice důležitý. Nevhodná strava může být i příčinou rizikového těhotenství. Jaké potraviny do něho tedy zařadit? Jakým pochoutkám a nápojům se v těhotenství raději vyhnout?
(Ne)jíst za dva
O stravě v těhotenství se traduje, že maminka si má dopřávat, protože teď jí za dva. Samozřejmě si jídlo neopírejte, tělo si samo řekne, kolik potřebuje. Ale není vhodné se přecpávat, neboť pak hrozí velký nárůst tělesné hmotnosti. S tím jsou spojené i další možné problémy – těhotenská cukrovka, větší dítě a tím i obtížnější porod a další. Vhodné je jídlo rozdělit na 5-6 porcí za den. Pokud se vám dělá špatně, jakmile nemáte něco v ústech, zkoušejte plátky zeleniny, větrové bonbony apod.
Co v těhotenství smím?
Většina nastávajících maminek čerpá informace o stravování v těhotenství od svého lékaře nebo od zkušenějších kamarádek. Někdo vám řekne, že určitou potravinu nesmíte, další zase, že trocha neškodí. Obvykle ale od svého lékaře uslyšíte, že můžete cokoli, jen v rozumném množství. Můžete i dát i šálek slabé kávy za den, pokud jste na ní zvyklá. Nemusíte se obávat, pokud sníte kousek nivy či hermelínu.
Hlavně pestře
Strava v těhotenství by měla být hlavně pestrá a vyvážená. V jídelníčku tedy musí být zastoupeny všechny základní živiny a minerály. Budoucí maminka by měla zvýšit přísun zejména kyseliny listové, která je naprostým základem pro správný vývoj děťátka. Dále je nutné tělo obohatit o vitamíny B,C (ovoce, zelenina), jod (sůl, ryby), hořčík (luštěniny, obilniny), železo (vnitřnosti, žloutek) a vápník (mléko, mléčné výrobky, ořechy, mák).
Čemu se v těhotenství vyhnout
V těhotenství je důležité dávat si pozor při používání bylinek. Některé totiž mohou způsobovat stahy dělohy a vyvolat předčasný porod. Pak díky těmto problémům můžete zůstat na neschopence s rizikovým těhotenství. Vyhnout byste se měli:
- hřebíčku
- skořici
- zázvoru
- lékořici
- eukalyptu
- tymiánu
- majoránce
- sedmikrásce
- šalvěji
Dále se doporučuje vynechat syrové maso, měkké sýry a produkty z nepasterizovaného mléka. Nevhodné jsou i různé masové konzervy. Obecně byste se měla vyhýbat smaženým pokrmům, kořeněným a kyselým jídlům, zelenému čaji a kofeinu.
Reklama[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x