Zelený čaj povzbuzuje a léčí
22. září 2010Jste unavení? Cítíte se tělesně nebo duševně vyčerpaní? Řešíte, jak zmírnit případné žaludeční nebo střevní obtíže? Jedním z nejlepších řešení na všechny tyto a řadu dalších neduhů je čaj, který je již po staletí považován za léčivý nápoj. Jeho popíjení má prokazatelné pozitivní účinky na lidský organismus. K nejúčinnějším druhům čaje pak patří zelený čaj.
Zelený čaj obsahuje mnoho prospěšných látek
V porovnání s černým čajem má zhruba desetinásobný obsah vitamínů (A, B1, B2, C, E, K, P aj.), množství minerálních látek (fosfor, železo, vápník, sodík aj.) a stopových prvků. Dalšími prospěšnými látkami v zeleném čaji jsou aminokyseliny, flavonoly, mastné kyseliny, kofein, lecitin a silice. Obsahuje také nejvíce tříslovin, které mu sice dodávají trpkou příchuť, díky schopnosti vázat a odvádět z organismu škodlivé látky však blahodárně ovlivňují trávicí trakt.
Podle řady výzkumů zelený čaj díky obsaženým antioxidantům chrání proti vzniku rakoviny. Dále také zpomaluje stárnutí mozku, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi, posiluje krevní oběh a funkci jater, působí proti překyselení a má i antibakteriální účinky (chrání náš organismus proti virům či plísním a náš chrup před zubním kazem).
Pití zeleného čaje přináší dobrou náladu
K nejvýraznějším a pro nás často nejpotřebnějším účinkům zeleného čaje patří hlavně psychické i fyzické povzbuzení, pocit uvolnění a relaxace . Podle řady názorů se člověk po vypití čaje cítí svěžejší, vytříbí si myšlenky a lépe si vybavuje vzpomínky. Popíjení zeleného čaje podle odborníků zvyšuje dobrou náladu, působí proti depresím, posiluje koncentraci a má pozitivní vliv na kvalitu našeho spánku.
V neposlední řadě pití zeleného čaje ochladí naše tělo při vysokých teplotách a při nízkých jej rozehřeje, navíc také podporuje dýchání, neboť při pití čaje nasávají plíce více vzduchu a vydechují více kysličníku uhličitého. Jeho pití též pomáhá rovnoměrně ukládat tuky a formuje postavu.
Odborníci doporučují vypít několik šálků (až 1 litr) kvalitního zeleného čaje denně jakožto vítaný doplněk stravy. Čaj zalijeme horkou (ne vroucí) vodou a necháme louhovat po dobu uvedenou v návodu. Pro dosažení nejvyšší účinnosti by se zelený čaj neměl sladit ani ochucovat mlékem.
Reklama[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x