
Vitamín E: Významný antioxidant
29. červen 2011Míváte často křeče? Trpíte ekzémem? Nejen s těmito potížemi vám pomůže vitamín E! Na co všechno je dobrý?
Čím více tučného jídla, tím více vitamínu E
Vitamín E je pro naše tělo hlavním antioxidantem – bojuje s volnými radikály a odbourává toxické látky z jater. Je rozpustný v tucích, přičemž platí, že čím více tučných potravin jíme, tím více vitamínu E potřebujeme. Vitamín E totiž zabraňuje oxidaci krevních tuků, která jinak vede k různým cévním a srdečním onemocněním.
Po příjmu do těla se vitamín E ukládá v tukové tkáni, játrech a svalech, kde následně příznivě působí také na náš imunitní a nervový systém, oči a kůži (je obzvláště účinný při léčbě kožních vředů, akné, proti různým zánětům či ekzémům), omlazuje pleť a vlasy, podporuje hojení ran (například zabraňuje tvorbě hrubých jizev), reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak, je vhodný při onemocnění plic a má také vynikající účinky na sexuální výkonnost. U sportovců pak zlepšuje svalový výkon a oddaluje moment únavy.
Při nedostatku vitamínu E dochází k onemocnění jater a ledvin, ke vzniku žlučníkových kamenů, chudokrevnosti, poruchám chůze, poruchám vstřebávání tuků, šedému zákalu, celkovému oslabení imunitního systému či dokonce k neplodnosti.
Více vitamínu E pro sportovce a těhotné ženy
Doporučená denní dávka vitamínu E je 10-20 mg denně. Najdete jej v ovesných vločkách, naklíčených semenech, ořechách, špenátu, máku, mléce, mase či v avokádu. Máte-li nedostatečný přísun těchto potravin nebo třeba jako aktivní sportovec či v těhotenství potřebujete více vitamínu E, stačí si zakoupit některý z potravinových doplňků.
Předávkování vitamínem E v zásadě nehrozí. Jen při konzumaci opravdu vysoké dávky – více než 3 g – se může objevit nevolnost, průjem, únava či svalová slabost. Stejně tak pozor na dlouhodobé užívání příliš vysokých dávek, neboť to může vést ke zhoršenému vstřebávání vitamínu K a tím ke snížení krevní srážlivosti.
Reklama[Nahoru ↑]
Hodnocení
1 hvězdiček / Hodnoceno: 2x